Gennem århundreder har bække og åer været udsat for menneskets påvirkning. Vi har bygget dæmninger for at udnytte vandløbenes kræfter til møller, fiskeopdræt (dambrug), industri og elproduktion. Af hensyn til landbruget har vi gravet dem dybere, rettet dem ud og brugt dem til transport af overskydende næringsstoffer. Alt dette gav stor påvirkning af dyre- og planteliv i vandløbene, hvor mange arter kom under pres og uddøde. Omkring 1980 blev der sat fokus på vandløb og ådales naturmæssige betydning, og der er blevet gennemført mange tiltag for at forbedre vandløbene som levesteder for dyr og planter.

Virker det vi gør?

doegnfluepragtvandnymfeOerredAalH150

I 1985 fik Danmark sin første Vandmiljøplan og spildevand fra byer og industri blev renset bedre. Landbruget begyndte også at nedbringe deres udledninger af næringsstoffer til vandmiljøet. Herved blev vandkvaliteten forbedre, og det medførte at iltkrævende insekter fik forbedret deres levevilkår i Kolding Å. Her ved Plovfuren er vandet i dag meget rent, og en lang række spændende insekter lever her.

Kolding Å er et af de mest produktive ørredvandløb i Danmark. I 2004 stoppede Kolding Sportsfiskerforening med årlig udsætning af 13.000 unge ørreder. Samtidig blev der gennemført langt flere vandløbsrestaureringer for at forbedre vandløbskvaliteten og overlevelsen for naturligt producerede ørreder. Det er interessant at se, at der efterfølgende blev fanget langt flere havørreder i åen. Lystfiskerne fanger ca. 10% af den samlede opgang af ørreder i åen.

oerrederFangH150


Det er desværre ikke alt, der går fremad. Ålebestanden er gået voldsomt tilbage siden 1980. En af årsagerne hertil er, at der blev indført ål fra Stillehavet til ålefarme i Europa. De medbragte en parasit, som de europæiske ål ikke havde noget forsvar imod. Tilbagegangen er så stor, at den europæiske ål i dag er udryddelsestruet. Ved Harteværket indfanges der hvert år ål på deres vej fra havet mod opvækstpladserne i ferskvand. Efter vejning og registrering udsættes ålene i søerne ovenfor værket. I 1980 blev der fanget 522kg ål i 1990 101kg og i 2016 var fangsten faldet til bare 1,2kg. Som det fremgår, er det ikke alt, vi mennesker gør ved naturen, der er en succes.

HartevrketAalxH150


 

 

 

Tilbage Hjem